Rakkain sivustoni

tiistai 3. maaliskuuta 2015

Hengissä ollaan taas! Ja samantien uusi elämäntapamuutos!

No niin rakkaat lukijat! Av-mamma on taas paremmassa hapessa yrjötaudin jälkeen ja pystyy kirjoittelemaan. Olipa kammottava tauti ja kävi joka perheenjäsenen läpi.

Jotenkin siinä pönttöä halaillessani aloin ajatella eläimiä ja niiden oikeuksia. Meilläon kaksi kissaa jotka ovat hyvin rakkaita. Nyt aloin mietiskellä ruokaeläimiä ja niiden huonoa elämää.
Päätin vähentää lihankäyttöä perheessämme. Kirjoitin av:llekin ja kyselin lihan korvauksesta esim. soijatuotteilla.

Päätin, että en lopeta lihan käyttöä totaalisesti mutta en tee enää joka päivä ruokaa missä on lihaa. Nyt meillä on oikeastaan melkein joka kerta jotain lihaa molemmissa lämpimissä aterioissa sekä aamupalalla monet ottavat linkkua tai salamia mikä on aivan liikaa.

Haluan opetella laittamaan lihatonta ruokaa. Ajattelin, että vaikka kahtena päivänä viikossa voin tehdä jotain broileriruokaa tai naudanlihasta bolognesea tai lihapullia. Tai karjalanpaistia tai lihakeittoa.
Mutta muilla aterioilla käytän vain vihanneksia, kalaa (vai oliko siinä koku juttu, av:lla on pomppinut ketju "en osta enää allaskalaa" tms) soijatuotteita ja tofua.

Tänään kävin sitten hieman huterin jaloin mutta vatsa uskomattoman litteänä, kaupassa ihmettelemässä kasvissyöjien valikoimaa. Ostin erilaisia soijspalasia mitkä pitää liottaa maustetussa kuumassa vedessä, tofua ja soijsnakkeja ja soijalihapyöryköitä.

Päiväruoaksi tein spaghettia ja sellaista bolognesekastiketta. Paistoin sipulia ja savunmakuista tofua. Murustelin tofun käsin pannulle ja paistelin. Lapsi kysyi onko nakkeja kun tuoksuu siltä.
Sitten lisäsin tölkin murskattua tomaattia ja puolikkaan porkkanan raasteena ja puolikkaan sellerinvarren. Murskasin vielä vslkosipulia sekaan. Sitten laitoin erilaisia mausteita. Lisukkeeksi tein salaatin ja keitin täysjyväspaghettia.

Perheen reaktiot: mitä tää valkonen on? Mä en tykkää. Mirs söi sanomatta sanaakaan. Minusta ruoka oli hyvää. Lapset söivät vain spaghettia ja tosi vähän sitäkin kun se oli tummaa. Harmitti mutta mielestäni ruoka oli hyvää oikeasti. Se oli erilaista mutta hyvää.

Kysyin mieheltä miltä se maistui. Vastaus oli että söin sen, mitä siinä oli? Kerroin tofusta että se on soijasta tehtyä, mikä taasen on kasvi. Eli se oli kasvissyöjän bolognesea. Mies sanoi että ei olisi laittanut siihen mitään soijakastikkeita (???? enhän minä laittanut???) niin lapset olisi syönyt. Sanoin että ne ei ole vain tottunut. Yritän toisella ruoalla huomenna.
Mies oli sitä mieltä kyllä että on hyvä jos vähennän lihan käyttöä, terveelliset elämäntavat on ok.

Näihin tunnelmiin siis... Minä olin iloinen kun ei ollut mitään ällöä ruoassa! Joskus broilerin rinnassa on verisuoniputkia kun leikkaan sitä, usein verta ja valkoisia sitkeitä jänteitä.
Aina kun syön jauhelihaa, joku tympeä jänne menee hampaanväliin. Porkkananpala hampaan välissä ei ole ällö.

Oli erityisen raikasta ruokaa ja ihanaa kun ei ollut mitään ällöä seassa. Muu perhe ei ollut niin innoissaan mutta jatkan kokeilua!

Kivaa päivää kaikille!

1 kommentti:

  1. Paras bolognese-kastike tulee mielestäni soijarouheesta ja lidlin pastakastikkeesta! En kyllä tiedä onko tuo valmiskastike kuinka epäterveellistä. Lapsille menee varmasti läpi, koska maku kuin jauhelihassa, samoin ulkonäkö ja koostumus. Suosittelen kokeilemaan! :) ps. Hyvä blogi.

    VastaaPoista

Kommentit tähän kiitos :)